Optiker i Göteborg

Idag arbetar jag som optiker i Göteborg, det är det absolut bästa jag någonsin har gjort. Som många andra så hade jag inte en susning om vad jag ville göra när jag blev ”stor”. Många av mina vänner på gymnasiet hade redan stakat ut sin framtid och visste exakt vad dom ville bli, eller åtminstone en aning om vad dom skulle läsa på högskolan senare. Själv ville jag bli brandman eller polis när jag gick på gymnasiet. Den önskan mattades av senare då jag insåg vilket jobb som skulle krävas för att hålla sig i form i brandmansyrket och hur mycket man behöver stå ut med från korkade onyktra människor som polis.

Arbeta som optiker

Det var först när jag själv gick till en optiker i Göteborg för att testa min syn som jag överhuvudtaget funderade på optiker som ett yrke. Jag småpratade lite med optikern då jag var lite nyfiken på hur det var att arbeta som optiker samt hur lång utbildningen var. Det som var bra var att det i princip inte är någon konkurrens om jobben efter examen. Kanske att det är större konkurrens i storstäderna som till exempel Göteborg, men det är inte jämförelsevis som med vissa andra yrken. För både nyexaminerade och erfarna optiker med högre akademisk utbildning ökar möjligheterna att jobba inom ögonsjukvården.

Framtiden för en optiker

Prognosen säger att det även på lite längre sikt kommer att vara fortsatt ganska liten konkurrens om jobben. Det kommer hela tiden nya glasögonbutiker i många städer som i sin tur ökar möjligheterna för optiker att ta nya jobb på annan ort. Man räknar med att folk även i framtiden kommer att behöva uppsöka glasögonbutiker och optiker i samma utsträckning som tidigare. För mig var det en helt ny värld som öppnade sig och jag ångrar inte en sekund att jag utbildade mig till optiker.